Intervju s dr. sc. Darkom Horvatom, dr. med., specijalist internist – gastroenterolog – hepatolog Poliklinike Aviva

Ovo su najčešće bolesti probavnog sustava, a naš liječnik pojašnjava kako ih prevenirati i liječiti

Dobra organizacija rada, multidisciplinaran pristup, vrhunski moderni aparati i suvremeno opremljen laboratoriji siguran su put za što ranije postavljanje dijagnoze i uspješno liječenje. Naravno da ništa od navedenog nije dovoljno ako o vašem zdravlju ne brine vrhunski stručnjak, a sasvim je sigurno jedan od njih upravo dr.sc. Darko Horvat dr. med., specijalist internist-gastroenterolog-hepatolog, koji kontinuirano ulaže u edukaciju te sudjeluje u brojnim znanstvenim istraživanjima, a sve u svrhu poboljšanja i unapređenja struke. U razgovoru otkriva sve o simptomima koji bi nas trebali zabrinuti, zašto je došlo do porasta broja pacijenata s određenim stanjima te koje se moderne metode koriste za pravilno postavljanje dijagnoze I uspješno liječenje.

Dolazi li danas do porasta incidencije gastroenteroloških i hepatoloških bolesti?

Može se slobodno reći da se danas nalazimo u vrlo specifičnoj zdravstvenoj situaciji u Hrvatskoj koja je značajno promijenila broj posjeta pacijenata našoj Poliklinici ali i patologiju bolesnih stanja i razloga zbog kojih se javljaju. Osnovni razlozi su pojava Covid 19 pandemije pa i Zagrebački, a kasnije i Petrinjski potres. Najveći broj bolesnika bilježi tegobe koje su vezane uz iritabilna-grčevita crijeva, odnosno probavu koja vezana uz loše prehrambene navike ali i stres koji može biti okidač za takova bolesna stanja. Dijagnostika i bolesna stanja se kompliciraju pojavom virusa Covida 19 koji kako znamo pored respiratorne manifestira se i do 53% bolesnika gastroenterološkom simptomatologijom u vidu pojave mučnine 4,5%,povraćanja 1,3% , gubitka apetita 4,4% i na tjelesnoj težini, proljevastim stolicama 7,5% i boli u stomaku 0,5% . Gastroenterološki simptomi mogu biti prvi simptomi u takvih bolesnika prije respiratornih i to treba imati na umu! Od ostalih bolesti treba navesti veću učestalost ulkusne bolesti želuca, upalnih bolesti crijeva, refluksne bolesti jednjaka.

Zbog loših prehrambenih navika, smanjene fizičke aktivnosti i sedentarnog načina života sve učestalija dijagnoza u naših pacijenata je nealkoholna masna bolest jetre (NAFDL),odnosno masni hepatitis (NASH) koji se ubraja u jednu od najučestalijih bolesti današnjice i zahvaća gotovo 25% svjetske populacije.

35-40% bolesnika s NAFDL odnosno NASH će razviti fibrozu jetre koja podrazumijeva zamjenu zdravog tkiva jetre neadekvatnim tkivom, odnosno tkivom koje nema potrebnu funkcionalnu sposobnost da održi  jetrenu funkciju normalnom a koja vremenom prelazi u cirozu, ako se ne reagira ireverzibilno stanje s potpunim gubitkom i otkazivanjem jetre.

Koje su sve pretrage dostupne u Poliklinici Aviva

Upravo zbog takove široke palete bolesnih stanja i dijagnoza Poliklinika Aviva svojom suvremenom opremom, aparatima, laboratorijem omogućuje vrlo brzo postavljanje dijagnoze, a time i početak liječenja naših pacijenata bilo da se radi o primjeni lijekova odmah odnosno upućivanja u druge ustanove na složenije oblike liječenja. U Poliklinici se uporabom gornje odnosno donje endoskopije vrlo brzo mogu riješiti dileme u dijagnozi pojedinih bolesnih stanja direktnim pregledom jednjaka, želuca, dijela tankog crijeva i debelog crijeva modernim aparatima uz popratno uklanjanje novotvorina u crijevu tzv. polipa, uporabom ultrazvučnog pregleda gornjeg stomaka i male zdjelice pa i magnetske rezonance (MR) mogu se razriješiti brojne dijagnostički problemi, kontrastnim prikazom MRCP dobivamo uvid u pojedine bolesti žučnih vodova i pankreasa.

Što omogućava dijagnostička metoda elastografija?

Procjena oštećenja jetrenog tkiva masnom jetrom ili masnim hepatitisom koje dovodi do razvoja fibroze, a kasnije i ciroze u određenog postotka bolesnika može se vrlo brzo dijagnosticirati uz laboratorijske nalaze i primjenom UZV metode elastografije (u našoj Poliklinici 2D shear wave elastography) kojom se može odrediti stupanj oštećenja jetrenog parenhima fibrozom i kvantificirati količinu masti u jetri. Kako je metoda brza, neinvazivna, sigurna, bezbolna za bolesnika moguće ju je ponavljati bez ikakovih opasnosti. Ova metoda procjene stupnja oštećenja jetre se primjenjuje kod svih kroničnih bolesti jetre bilo da se radi o pacijentima oboljelim od virusnog hepatitisa B,C,E,od alkoholne bolesti jetre, od autoimunih bolesti jetre, bolesti nakupljanja i dr.

Što je najvažnije pružiti pacijentu s nekom od težih dijagnoza?

Još jedna specifičnost ovog razdoblja koje je karakterizirano pandemijom Covid 19 je ograničen pristup pojedinim zdravstvenim ustanovama i pojava da imamo sve veći priljev teže oboljelih, odnosno bolesnika s dijagnozama koje direktno ugrožavaju život i upravo u Poliklinici Aviva oni dobivaju vrlo brzu cjelovitu obradu kod novootkrivenih bolesti i sveobuhvatnu kontrolu postojećih kroničnih teških stanja koja narušavaju kvalitetu života te bivaju upućeni ovisno o hitnosti u zdravstvene centre koji su predviđeni za liječenje takvih stanja. Sve ove mogućnosti su popraćene dobrom organizacijom liječničke i sestrinske službe u jednom multidisciplinarnom pristupu gdje u okviru jednog prostora, jedne ustanove je moguće u kratkom vremenskom periodu pružiti zdravstvenu skrb s više subspecijalističkih timova koji će zbrinuti pojedina bolesna stanja pacijenata na najbolji mogući način.

Sve prije navedeno zahtjeva kontinuiranu edukaciju zdravstvenog kadra Poliklinike Aviva radi pružanja što kvalitetnije zdravstvene skrbi po najnovijim principima i algoritmima medicinske znanosti koja nije prestala niti u ovim složenim prilikama pandemije i opterećenosti zdravstvene službe. Danas se gotovo svakodnevno održavaju online konferencije, odnosno webinari subspecijalističkih struka koji pružaju najnovija saznanja u medicinskoj znanosti i primjeni najnovijih lijekova za liječenje pojedinih bolesnih stanja.

Dobro je poznato da u Poliklinici Aviva nema čekanja za pacijenta, kako ste to postigli?

Dobrom organizacijom rada, radnim vremenom, rasporedom prijema i obrade bolesnika ne postoji pojam čekanja, jer se pacijenti primaju u točno zakazano vrijeme, posveti se vremena svakom bolesniku da se objasni priroda njegovog bolesnog stanja, uzrok, mogućnosti suvremenog liječenja, trajanje liječenja i prognoza i prema tome zakazuju se kontrole radi sveobuhvatnog praćenja stanja bolesnika.

Na koje simptome moramo obratiti pažnju i kako znati da je vrijeme za posjet gastroenterologu?

U praksi postoji cijeli niz bolesti koje pacijent ne može sam primijetiti pogotovu u njihovom početnom stadiju kada nisu uzrokovali neke simptome koji bi upozorili i na neki način alarmirali ljude na postupanje, pogotovo ako se radi o teško izlječivim, odnosno neizlječivim malignim bolestima. Uzmimo primjer samo karcinoma debelog crijeva, karcinoma jetre, karcinoma pankreasa ili posebna lokalizacija karcinoma želuca kada se nalazi u krovu želuca ili na kardiji i dugo ne izaziva komplikacije koje bi potaknule simptomatologiju. Karcinom pankreasa kada toliko naraste da potakne bol u žličici stomaka prešao je već u metastatsku bolest. Isti je problem s polipom debelog crijeva koji može rasti godinama da ne izazove simptome, a kada se pronađe već se pretvorio u zloćudnu varijantu, isto je i s karcinomom jetre koji kada izazove bolove, žuticu, slabost, gubitak na tjelesnoj težini može biti već kasno odnosno problematično za liječiti. S druge strane imamo bolesti koje je moguće izliječiti ako se pravovremeno otkriju, a ne izazivaju neku posebnu simptomatologiju, uzmimo samo za primjer virusnog C hepatitisa koji ne pokazuje neke posebne simptome, moguć neki umor, slabost koji se jednostavno može povezati s proljetnim umorom ili iscrpljenošću zbog pretjeranog naprezanja na poslu.

U gore navedenim slučajevima pacijenti se trebaju uputiti liječniku na sistematski pregled kojim će se spomenute bolesti otkriti pojedinim metodama dijagnostike, lab. nalazima, testovima i prevenirati komplikacije istih koje mogu biti vrlo teške, spasiti mnogo života, izliječiti mnoga bolesna stanja.

Dakle, u slučaju pojave gubitka apetita, gubitka na tjelesnoj težini, učestalih žgaravica koje se javljaju i više puta tjedno, pojave bolova u stomaku, osjećaja nemogućnosti gutanja zalogaja hrane, korištenje vode da bi se zalogaj spustio u želudac, promjena kvalitete stolice bilo da se radi o pretvrdoj stolici koja kasni i po 3-4 dana ili proljevastoj stolici više puta dnevno pogotovu ako postoje i primjese krvi pomiješane sa sluzi, smanjenju kalibra stolice, žutilu bjeloočnica i kože, bljedoći bjeloočnica i kože, pojavi crne stolice svakako se obratite u gastroenterološku ambulantu da se ne bi razvile komplikacije postojećih bolesnih stanja. Uzmimo primjer učestalih bolnih žgaravica i pečenja iza prsne kosti koje dugotrajnim utjecajem djeluju na razvoj Barretovog jednjaka prekanceroze koja kasnije rezultira karcinomom. Bljedilo kože i sluznica uz popratnu pojavu krvi u stolici ili pojavom crne katranaste stolice sugerira na moguće po život opasno krvarenje iz probavnog trakta.

Koje su mjere prevencije izuzetno važne, kako očuvati zdravlje gastroenterološkog sustava?

Svakako se preporučuje u svrhu prevencije određenih bolesti tijekom sistematskog pregleda učiniti osnovne laboratorijske nalaze, mjerenje krvnog tlaka, određivanje BMI, EKG i uz njih odrediti razinu tireostimulirajućeg hormona TSH radi provjere funkcije štitnjače uz UZV, PSA kod muškaraca zajedno s UZV g. abdomena, male zdjelice, popratno prostate, kod žena pregled ginekologa s uzimanjem PAPA nalaza i UZV pregled dojki, UZV i mamografiju, test na okultno skriveno krvarenje iz probavnog trakta, radi prevencije kolorektalnog karcinoma u osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom Ca želuca testirati na H. Pylori infekciju sluznice želuca.

Osnovni cilj preventivne medicine je zapravo pravodobno prepoznavanje bolesti i provođenje liječenja kojim se sprječavaju smrt, invaliditet, oštećenje i smanjenje kvalitete života. Stara narodna izreka zato kaže „ BOLJE SPRIJEČITI ,NEGO LIJEČITI“ a podrazumijeva prepoznavanje osoba s povišenim rizikom za nastanak za određene bolesti od strane visoko educiranih liječnika Poliklinike i njihovom nesebičnom brigom za očuvanje zdravlja naših pacijenata.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE