Treba li antibiotikom liječiti upalu srednjeg uha kod djece?

Upala srednjeg uha kod djece, često nazvana purulentna ili supurativna, što znači gnojna i sa prisutnom sekrecijom, dijagnoza je za najčešće prepisani antibiotik kod djece.

Akutna upala srednjeg uha je umjereno do pojačano ispupčenje bubnjića ili novi početak sekrecije iz uha, a nije vezano uz upalu vanjskog uha (zvukovoda). Također su prisutni ostali simptomi akutne bolesti, bol i povišena temperatura. Dijete samo alarmira na upalu žaleći se na bol dok se manja djeca primaju za bolno uho. Liječi se prema procjeni boli i trajanju simptoma. U većini slučajeva nije potrebna antibiotska terapija već praćenje 48-72 sati. Ako u slučaju tog perioda uz preporučenu simptomatsku terapiju ne dođe do poboljšanja, tek tada se preporučuje antibiotska terapija.

Posebna skupina su djeca do dvije godine starosti kada se antibiotik uglavnom odmah ordinira. Razlog tome je njihov imunološki status koji još nije razvijen i zbog toga čini dijete neotpornim na bolest. Kada dođe do takve upale otorinolaringolog bi trebao pratiti dijete prva tri dana od početka bolesti.

Kod djece s ponavljajućim upalama srednjeg uha može biti indicirano kirurško liječenje. Odluka o takvom liječenju donosi se na temelju učinjenih nalaza koji je potvrđuju. Ti nalazi uključuju stanje bubnjića, nazivamo ju podatljivost, a pretragu kojom to ispitujemo – timpanogram. Uzimaju se i anamnestički podaci o broju upala u godini dana. Također se čini i endoskopija kojom se utvrđuje treća mandula i je li ona uzrok upalama uha. Treća mandula nalazi se u krovu usne šupljine i ako je prevelika može smanjiti funkciju Eustahijeve tube- kanala kojim je usna šupljina spojena s srednjim uhom. U tom slučaju indicirano je uklanjanje treće mandule. U kirurškoj terapiji upale srednjeg uha postoji još i postupak ugradnje ventilacionih cjevčica u bubnjić. To se radi kako bi sekret iz uha izašao van i time vratio funkciju srednjeg uha.

Svi ti postupci su uobičajeni i zahtijevaju kratki boravak u bolnici u trajanju jednog dana.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE