Ljetne vrućine i povišen krvni tlak

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je pošast modernog doba. Danas ova bolest pogađa 80% stanovništva. Ako imate povišen krvni tlak koji ste primijetili kod kuće pri mjerenju i vodili dnevnik krvnog tlaka, odnesite podatke svom obiteljskom liječniku kako bi ustanovili je li potrebno uzimati lijekove za snižavanje tlaka .

Nemojte to zanemarivati jer visoki krvni tlak je tihi ubojica koji može dovesti do bolesti srca, moždanih udara, zatajenja bubrega i prerane smrti.
Jako je važno paziti na prehranu, ako imate povišen krvni tlak, sol i skrivena sol u hrani (prerađena hrana, gazirano) može čak i uz lijekove povisiti tlak i dovesti do raznih oboljenja. Također je važno paziti na fizičku aktivnost, započeti vježbati, svakodnevno uz blage šetnje.

Ukoliko postoji višak kilograma, važno je regulirati tjelesnu težinu. Alkohol i cigarete treba izbjegavati.

qpuustdNo, jako je važno paziti na tlak u vrijeme ljetnih vrućina koje su izrazito visoke ovo ljeto. Za vrijeme takvih ljetnih promjena i visokih temperatura je posebno važno izbjegavati izlaske iz rashlađenih domova između 11 h i 16 h popodne. Isto tako osobitu važnost treba usmjeriti na mjerenje tlaka i ako se primijeti da su vrijednosti tlaka za vrijeme ljetnih mjeseci snižene i to pogotovo ispod 100/60 , trebalo bi se obratiti obiteljskom liječniku zbog podešavanja terapije za povišen krvni tlak.

Ponekad je potrebno smanjiti dozu lijeka za tlak da ne bi došlo do pojave preniskog tlaka i padanja u nesvijest u kombinaciji sa vrućinama i smanjenim unosom tekućine. Isto tako potrebno je piti puno tekućine da bi naše tijelo bilo hidrirano, a tako i očuvalo razinu tlaka u tijelu u dobrim vrijednostima. Kod pacijenata koji započinju terapiju za snižavanje tlaka u ljetnim mjesecima, osobito je važno paziti u prvih par tjedana da doze započetog lijeka nisu prevelike , koje bi u tim trenucima vrućina mogle tlak naglo sniziti. U svakoj sumnji za bilo kakvu promjenu tlaka najbolje je obratiti se liječniku.

Uspješno kontroliranje visokog krvnog tlaka vodi kvalitetnijem i zdravijem životu!

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE