MR pregled dojki

MR pregled dojki je metoda visoke osjetljivosti koja se uglavnom koristi u slučaju nejasnog nalaza nakon učinjene mamografije i ultrazvučnog pregleda. Pregled se savjetuje učiniti između 7. i 17. dana ciklusa. Pregled ne treba shvatiti kao potpuni nadomjestak mamografiji i ultrazvuku, već kao dopunsku dijagnostičku metodu.

MR pregled dojki se vrši u pronacijskom položaju (ležeći na trbuhu). Dojke su položene u za tu namjenu posebno konstruirane “coilove” (svojevrsne umetke za dojke). Tijekom pregleda se aplicira paramagnetsko kontrastno sredstvo radi boljeg prikaza svih struktura i radi boljeg izdvajanja patoloških promjena koje intenzivno nakupljaju kontrast.

 img_1728

Pregled učinjen bez kontrastnog sredstva je nedostatan za dijagnostiku, a može se učiniti u nekim slučajevima kada se isključivo na preporuku liječnika specijaliste traži pitanje statusa implantata. MR pregled dojki se u najvećem broju slučajeva savjetuje učiniti na ciljani klinički upit, odnosno na analizu mamografski ili ultrazvučno opisane promjene od strane liječnika koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti dojke. Vrijeme snimanja može varirati ovisno o tom kliničkom upitu, a u prosjeku iznosti 30-45 minuta.
img_1730

Indikacije za MR pregled dojki

  • Kvalitetan prikaz vrlo gustog žljezdanog tkiva dojki
  • Procjena statusa intramamarnog implantata (pitanje rupture)
Dalje, kod sumnje ili kod već postavljene dijagnoze karcinoma dojke:
  • Probirna metoda kod pacijentica vrlo visokog rizika za karcinom (majka ili sestra sa karcinomom, oboljelih prije 50. godine života)
  • Procjena multifokalnosti/multicentričnosti karcinoma (više manjih tumora u jednoj dojci), procjena tumora u drugoj dojci
  • Preoperativna priprema radi preciznijeg opsega zahvata
  • Procjena učinkovitosti kemoterapije kojom se smanjuje volumen tumora, samim time i opseg operativnog zahvata
  • Poslijeoperacijsko praćenje
  • Kod patološki promijenjenih limfnih čvorova pazušne jame, a u slučaju nemogućnosti prikaza tumorskog procesa drugim dostupnim metodama
Kontraindikacije kod MR snimanja dojki identične su kao i kod svih ostalih MR snimanja.

 

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE