Polipozne tvorevine želuca

Treba staviti naglasak na veliku važnost gastroskopskih pregleda osobito zbog moguće pojave novotvorina sluznice želuca koje mogu biti benigne - dobroćudne naravi, ali i s velikim potencijalom rasta u malignu zloćudnu formu, pogotovu ako se uzme u obzir da pojava zloćudnih tumora bilježi porast s prevalencijom u Americi od 475 novih slučajeva na 100 000 stanovnika na godinu. Prevalencija zloćudnih gastrointestinalnih tumora je 65 novih slučajeva na 100 000 stanovnika na godinu.

Napomenut ćemo radi primjera pet najučestalijih vrsta.

  •  Prvi su polipi fundusa (krova) želuca, kojih može biti i više od 20 tak,a u slučaju pojave velikog broja i veličine koja prelazi 1 cm promjera treba svakako savjetovati prekid terapije IPP (blokatorima protonske pumpe) uz popratnu opservaciju i kontrolne preglede.
  • Drugi su hiperplastični polipi antruma želuca koji nastaju na području atrofičnog gastritisa, te kao odgovor na sluznice želuca na kronična oštećenja, bilo da su kemijske prirode ili su nastala zbog zastoja u pasaži želučanog sadržaja. U slučaju da bilježe porast iznad 1 cm pobuđuju sumnju prema rastu u zloćudnu formu.
  • Treća vrsta su gastroinetstinalni stromalni tumori (GIST) koji ako dostignu veličinu preko 2 cm njih 50% bilježe pojavu udaljenih metastaza, a ako se verificiraju dok su manji od 2 cm mogu se gastroskopski ukloniti uz potpuno izlječenje.
  • Četvrti su upalni fibrinoidni polipi benigne naravi, a peta skupina su neuroendokrini tm polipi koji mogu biti vrlo agresivni. U ovom kratkom pregledu ne spominju se maligni tumori želuca koji su zasebna specifična skupina novotvorevina sluznice želuca i zahtjevaju poseban pristup.

Iz prije navedenog, lako je uočiti važnost gastroskopskog pregleda u svrhu otkrivanja potencijalno opasnih tvorbi,a pogotovu kod osoba koji su opterećeni obiteljskim faktorom rizika,osoba koje su izložene pogrešnom načinu prehrane i lošim dijetalnim navikama, osoba koje su zbog osnovne bolesti izložene uzimanju potencijalno opasnih tvari,osoba koje su na dugotrajnim terapijama i dr.

Gastroenterološki tim Poliklinike Aviva će se pobrinuti kako kod otkrivanja svih promjena na sluznici želuca, tako i za uklanjanje postojećih polipoznih izraslina, a na kraju i kod praćenja kontrolnim pregledima prema svjetskim smjernicama.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE