Upotreba klima uređaja – povoljna djelovanja i moguće negativne pojave

Najveće prednosti klimatizacije ljeti  za zdravlje su mogućnosti boravka i rada u u ambijentu bez izlaganja previsokim temperaturama čime sprečavamo mogućnost nastanka  toplinskih udara sa značajnim poremećajima u krvnožilnom sustavu kao i središnjem živčanom sustavu. Dodatne prednosti su sprečavanje dehidracije organizma, isušivanja sluznica dišnog sustava i očiju koje dovode do sekundarnih upala.

Dodatno pozitivno djelovanje je i pročišćavanja zraka te sprječavanje pojačane ekspozicije inhalacijskim alergenima u zatvorenom prostoru, a sve to uz uvjet  kvalitetnih i redovito održavanih klima uređaja.

Dobro primijenjenom klimatizacijom naročito se povoljno utiče na porast radne sposobnosti koja je u uvjetima visokih temperatura i zagušljivosti, značajno smanjena.

Naravno postoje i opasnosti primjene klima uređaja (vezane uz loše održavanje i slabu kvalitetu uređaja kao i neadekvatnu primjenu)  u mogućim alergijskim reakcijama rinokonjuktivitisa te astme na alergene plijesni i grinja ali i mogućnost pojave simptoma nespecifične upale sa skupom simptoma poznatim kao „Sindrom bolesne zgrade“  tipičnim za pojavu u zgradama s cjelokupno lošim klimatskim uređajima. Simptomi mogu biti različiti od strane dišnog sustava, glavobolja, psihičkih smetnji i dr. a tipično je da se povlače kod boravka izvan zgrade (vikendi, putovanja i sl.).

filter-klima

Od mogućeg izvora bakterijske infekcije dišnog sustava u klima uređajima kao prijenosnim putem a rijetko razvojnim izvorom, naročito su opasne infekcije Legionellom pneumophillom s mogućim upalama pluća i visokim temperaturama, pa i rjeđe vitalnom opasnošću.

Od ostalih opasnosti važno je upozoriti na opasnost naglih promjena temperature okoline prilikom naglog izlaska iz jače rashlađenih prostora u okolinu s visokom temperaturom što može dovesti do kolapsa krvno žilnog sustava kao i drugih poremećaja. Izlazak iz prostorija koje su dobro klimatizirane mora biti vezan uz raniji prekid rada klima uređaja kako ne bi prilikom izlaska bila prevelika razlika u temperaturi.

Mogućnost boravka u zatvorenom prostoru svakako smanjuje ekspoziciju peludnim alergenima, a time i smanjuje intenzitet pojave simptoma. Isto tako postoji mogućnost ugradnje filtera za pelud u klima uređajima te isto tako i u uređaje za ventilaciju u automobilima. Dodatna korist za alergičare je i pročišćavanje zraka u prostorima od prašine i drugih iritansa dišnog sustavu, što je ovisno o kvaliteti uređaja kao i održavanju. Naime alergija nije oslabljeni nego drugačiji imunitet (to govori i grčko porijeklo naziva  allos=drugačije, ergon=djelovanje),  kod kojeg je sluznica dišnog sustava pojačano osjetljiva sa sniženim pragom podražljivosti te reagira pojačano na sve iritanse iz okoline, a ne samo na alergene.

Loši i neodržavani klima uređaji mogu uzrokovati simptome alergijskog rinokopnjunktivitisa, astme i rjeđe kožnih promjena svih stupanja  od sasvim blagih do veoma intenzivnih. Uzrok je u  mogućnosti stvaranja plijesni i grinja u samim uređajima te inhalacije alergena u tijeku rada klima uređaja. Kao što što je već spomenuto i druge čestice onečiščenja pa i pojačano suhi zrak, također mogu izazvati poremećaje u dišnom sustava kod alergičara ali i drugih, naročito kroničnih bolesti dišnog sustava rinosinusitisa, KOPB- i dr.

legionela

Kod srčanih bolesnika opasnija pogoršanja može izazvati nagliji izlazak iz dobro klimatiziranih prostora u okolinu s visokom temperaturom zraka što dovodi do učestalijih kontrakcija srčanog mišića u pokušaju reguliranja cirkulacije, time i do pojačanog opterećenja srca kao i mogućnosti pojava aritmija. Loša klimatizacija izaziva pogoršanja i kod bolesnika s artropatijama, neuropatijama te kroničnim konjunktivitisima i kroničnim upalama paranazalnih sinusa. 

Klimatizacija ne smanjuje direktno imunološku reaktivnost organizma, ali je izuzetno važan dodatni oprez u osoba koje već imaju oslabljen imunitet  što je gotovo redovito u bolesnika s kroničnim bolestima, nekim genetskim bolestima, malignomima te kod osoba koje su pod terapijom imunosupresivnim medikamentima kao što su citostatici, kemoterapeutici, kortikosteroidi u većim dozama. Isto tako je dodatni oprez neophodan u starijih osoba kao i djece u najranijem periodu djetinjstva. Ipak je neophodno naglasiti da i kod takvih bolesnika klimatizacija u vrijeme visokih temperatura zraka, može imati povoljan efekt uz uvjet  kvalitetnih uređaja, redovitog održavanja uređaja te adekvatnog korištenja i pridržavanje pravila primjene bez velikih i naglih promjena temperature bez adaptacije.

Kao što je već napomenuto od presudne je važnosti uz kvalitetu uređaja, naročito pravilno i redovito servisiranje što naročito podrazumijeva čiščenje filtera i cjelokupnog uređaja u cilju spriječavanja nastajanja izvora infektivnog materijala, nakupina alergena kao i drugih onečišćenja koja se emitiraju kod rada klima uređaja te kod inhaliranja izazivaju upalne procese na sluznicama dišnog sustav, konjunktiva očiju, koži i drugim dostupnim mjestima. Posljedice toga mogu biti različitog intenziteta.

Jedna od većih opasnosti po zdravlje jest mogućnost širenja infekcije Legionellom pneumophyllom koja putem klima uređaja može izazvati i epidemijske razmjere tipične za veće ustanove  kao n.pr. Domove za starije i nemoćne osobe (oslabljen imunitet) i druge veće ustanove. I samo ime Legionarska bolest proizašlo je nakon epidemije većih razmjera na skupu veterana II svj. rata u SAD-u. Za ovu bolest tipičan je visoki febrilitet uz dodatne respiratorne i opće simptome akutne infekcije te učestalija pojava upala pluća s mogućom životnom ugroženošću. Postoji i čitav niz različitih vrsta i subtipova Legionelle koje koje izazivaju blaže kliničke oblike bolesti.

Čišćenje klima uređaja od presudne je važnosti u sprečavanju štetnosti po zdravlje ali pretjerano čišćenje uz upotrebu dezinficijensa može također izazvati iritaciju i posljedične upalne promjene na sluznicama i koži sve do astmatskih pojava i drugih simptoma pa i čišćenje uređaja zahtjeva strogo pridržavanje uputstva i pravilan odabir sredstava za čišćenje. U kontroli uređaja neophodno je obratiti pažnju i na sposobnost održavanja vlažnosti zraka u prostorijama boravka jer pretjerano suh zrak također djeluje iritabilno na sluznicu dišnog sustava i može izazvati upalne promjene s posljedičnim teškoćama.

Klimatizaciju prostora treba shvatiti kao korisnu za zdravlje, raspoloženje i radnu sposobnost, ali i potencijalno veliku opasnost po zdravlje. Koja će kvaliteta prevladati ovisi o nama, tj. pridržavanju pravila primjene.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE