Loading...

Zdravi savjeti

Kako pripremiti dijete na prvi posjet doktoru?

Martina Štrk

Martina Štrk, mag. psihologije

Martina Štrk
Kako pripremiti dijete na prvi posjet doktoru?

Posjeta zdravstvenoj ustanovi i prvi kontakt s doktorom za mnogu djecu, ali i njihove roditelje, može biti vrlo stresan korak. Jedan od razloga leži u neizvjesnosti koja obavija susret s doktorom jer niti dijete niti roditelj, nemaju unaprijed uvid u to kako će susret proći i koji će biti ishod njihova dolaska (kakve će nalaze dobiti, koja će biti preporuka doktora i slično). Možemo stoga reći kako je prilikom dolaska doktoru i kod roditelja i kod djeteta poljuljana jedna od temeljnih psiholoških potreba, ona za sigurnošću.

U nastavku stoga donosimo savjete koji Vam mogu pomoći u ovladavanju neugodnim emocijama vezanim uz prvi posjet liječniku:

  1. INFORMIRAJTE SE UNAPRIJED O PRETRAZI/PREGLEDU koje Vaše dijete obavlja – na ovaj ćete način smanjiti doživljaj neizvjesnosti jer ćete unaprijed i Vi i dijete znati što otprilike možete očekivati i kako će izgledati pretraga. Primjerice ukoliko dijete odlazi na EEG dobro je upoznati sebe kao roditelja o tome što dijete prolazi (da se radi o neinvazivnoj bezbolnoj pretrazi u trajanju od pola sata, da ona uključuje snimanje moždane aktivnosti pomoću elektroda pričvršćenih gelom za glavu) kako biste formirali realistična očekivanja koja ćete potom prenijeti djetetu kako biste smanjili nepoznatost i neizvjesnost situacije u kojoj će se naći. U slučaju primjerice snimanje EEG-a to bi značilo objasniti djetetu da će na glavi imati nešto nalik „ kapi sa žicama“, da će osjetiti hladan gel, da je to nešto što ga neće boljeti, ali će se možda neobično osjećati jer na to nije navikao. Također, uvijek je dobro nova iskustva povezati već s nekim ranijim koje je dijete prošlo (primjerice s nekom pretragom koju je već ranije radilo i koja ga nije boljela iako je bila nova i neizvjesna) ili s maštom (npr. kad ti stave „kapu sa žicama“ na glavu izgledat ćeš kao svemirac iz slikovnice koju čitamo).
  2. PREPOZNAJTE EMOCIJU I O NJOJ ISKRENO KOMUNICIRAJTE – provjerite kako se Vaše dijete osjeća i s njim iskreno komunicirajte. Razgovor o emocijama razlikovat će se ovisno o dobi djeteta, ali on u svakom slučaju treba poslužiti kao siguran prostor da dijete svoju emociju prepozna i iskaže (crtežom, riječima ili pokretom). Na emociju djeteta odgovorite prihvaćanjem, nikako negacijom. Dakle umjesto: „nemoj se bojati, ne plači“, ponudite razumijevanje i utjehu „shvaćam da se bojiš posjeta doktoru, ali nećeš biti sam, ja sam uz tebe!“
  3. DOGOVORITE SIGURNOSNA PONAŠANJA – nakon što identificirate osjećaje, koji će vrlo vjerojatno biti neugodni (primjerice strah, tuga ili ljutnja) dogovorite s djetetom unaprijed načine na koje si može pomoći. To može biti plišanac kojeg će ponijeti sa sobom, a koji će u novoj i neizvjesnoj situaciji u kojoj je dijete okruženo nepoznatim osobama i novom okolinom, poslužiti kao sigurna, poznata figura koja može generirati osjećaj sigurnosti. Uz navedeno, s doktorom unaprijed provjerite hoćete li Vi biti prisutni za vrijeme pretrage ili ne. Ukoliko Vam je dozvoljeno biti s djetetom i doktorom, naglasite to djetetu, ukoliko navedeno nije moguće, svakako dijete unaprijed upoznajte s tim! Šok zbog nenadanog odvajanja u nepoznatoj situaciji samo će produbiti djetetovu neugodu i zato je važno da unaprijed, i dijete i Vi, znate što očekivati. Ako nećete biti prisutni, uz djetetovu najdražu igračku koja će biti uz njega, dogovorite i gdje ćete Vi biti (čekam te odmah iza vrata ili dođem čim pretraga završi i slično).
  4. POVEŽITE POSJET DOKTORU S UGODNOM AKTIVNOŠĆU – najavite djetetu kako ćete nakon posjeta liječniku provesti zajedničko vrijeme u nekoj njegovoj omiljenoj aktivnosti (šetnji, parku, igri) i svakako navedeno provedite u djelo! Nemojte obećavati ono što ne planirate ispuniti već dogovorite onaj oblik aktivnosti koji je realističan i izvediv, a koji će poslužiti kao potkrepljenje odnosno „nagrada“ za proživljenu neizvjesnost. Formirajući nove ugodne uspomene vezane uz posjet liječniku, pospješit ćete formiranje pozitivnih očekivanja od nadolazećih posjeta doktoru te uspješnije ovladati potencijalnim strahom, tugom ili ljutnjom od idućeg susreta.

U Poliklinici Aviva brinemo o mentalnom zdravlju od najranije dobi! Naručite svoje dijete na pregled kod mag. psihologije Martina Štrk! Stojimo Vam na raspolaganju od prvog prepoznavanja i dijagnostike smetnji do njihovog uspješnog tretmana.

Zdravi savjeti

Pogledajte sve