Loading...

Zdravi savjeti

Evo zašto biste trebali odjenuti ljubičasto - svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

Marija Ivica

Marija Ivica, dr. med., spec. neurologije, subspecijalist neuromuskularnih bolesti

Marija Ivica
Evo zašto biste trebali odjenuti ljubičasto - svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

U veljači smo obilježili Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, a 26. ožujka Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije – Ljubičasti dan. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi širom svijeta oboljelo je od ove kronične neurološke bolesti. Premda se velik broj osoba susreće s ovom bolesti, ona je i dalje stigmatizirana i nerijetko izložena predrasudama.

Riječ „epilepsija“ grčkog je podrijetla i znači napadaj, obuzetost. Od nje su bolovale i mnoge poznate i uspješne osobe u povijesti poput Napoleona, Julija Cezara, Alfreda Nobela, Vincenta Van Gogha i drugih. Epilepsija je također jedna od češćih bolesti u žena reproduktivne dobi.

O BOLESTI

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest koja je u većini slučajeva dobro kontrolirana, što znači da osobe s epilepsijom uglavnom vode normalan život. Dijagnozu epilepsije postavlja stručna osoba, specijalist neurolog, na temelju podataka, povijesti bolesti, praćenja i nalaza koji mu prilaže bolesnik.

ŠTO JE EPILEPTIČKI NAPAD?

Stanice mozga (neuroni) međusobno komuniciraju putem otpuštanja molekula (neurotransmitera) čime nastaju elektro-kemijski signali koji se prenose s jedne stanice na drugu. Epilepitički napad nastaje kao posljedica prekomjernog i abnormalnog izbijanja signala neurona, dok je bolest koju zovemo epilepsija stanje u kojem postoji rizik od ponavljanja epileptičkih napadaja.

KAKO SE DIJAGNOSTICIRA EPILEPSIJA?

U Poliklinici Aviva, dijagnoza epilepsije postavlja se na temelju detaljne anamneze, pregleda specijalista neurologa i elektroencefalografskog snimanja (EEG) – dijagnostičke pretrage koja upućuje na funkcionalna neurofiziološka zbivanja u mozgu. Stručni tim vrhunskih neurologa, specijaliziranih za područje elektroencefalografije i epileptologije nastojat će maksimalno pridonijeti zdravlju vašeg neurološkog sustava.

EPILEPSIJA U TRUDNOĆI

U općoj populaciji oko 0.3 – 0.5% rodilja boluje od epilepsije. Za većinu trudnica (90%) epilepsija neće predstavljati značajnu prepreku tijekom njihove trudnoće, poroda, dojenja ili zdravlja djeteta.

Iako većina trudnica tijekom trudnoće nema promjene u frekvenciji napadaja, pojava učestalijih napadaja će uslijediti kod otprilike 15 – 30% žena. Prema dosadašnjim saznanjima nema jasnog direktnog štetnog utjecaja epileptičkog napadaja na nerođeno dijete, no činjenica je da se majka tijekom napadaja može ozlijediti i na taj način našetiti djetetu. Također je poznato da

napadaji mogu potaknuti prijevremeni porođaj ili pobačaj, te smanjiti srčanu frekvenciju ili oksigenaciju ploda. Doduše, vrlo rijetko se viđa smrtni ishod majke kao posljedica loše kontrole napadaja u trudnoći.

Tijekom trudnoće u tijelu dolazi do značajnih fizioloških, metaboličkih i hormonskih promjena što zahtjeva redovito praćenje i korekciju antiepileptičke terapije. S obzirom da određeni antiepileptici nose veći rizik od pojave kongenitalnih malformacija, zastoja u rastu i dismorfičnih karakteristika trudnoću je potrebno planirati u dogovoru s neurologom. Ukoliko trudnoća nije bila planirana, preporuča se što prije javiti nadležnim liječnicima. Kod planiranja trudnoće se biraju lijekovi s minimalnim utjecajem na plod, te vrijeme začeća kada se postigne maksimalna stabilizacija napadaja i zadovoljavajući učinak terapije. Bitan pozitivan prediktor uspješne kontrole napadaja tijekom trudnoće je duži vremenski period bez napadaja prije trudnoće.

Važno je napomenuti da uspješna kontrola epileptičkih napadaja, minimaliziranje potencijalnih komplikacija i rizika utjecaja lijekova na razvoj djeteta počinje u fazi prije začeća. Stoga se preporuča planirati svaku trudnoću u dogovoru s nadležnim neurologom i ginekologom, kao i redovito praćenje tijekom trudnoće i postpartalnog doba.