Loading...

Što mogu očekivati?

Razgovor sa pedijatrom nefrologom uz uzimanje detaljnih podataka o nefrološkim rizicima, fizikalni pregled te ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura, kao i mjerenje visine, težine, arterijskog tlaka. Savjet i preporuke pedijatra nefrologa.

Kada se kod djece preporuča učiniti pregled pedijatra nefrologa i ultrazvuk bubrega ?

Kad bi bilo dobro kod djece učiniti pregled pedijatra nefrologa i ultrazvuk bubrega ?

  • Ako je tijekom trudnoće ginekolog zamijetio na fetalnom ultrazvuku neke promjene na bubregu djeteta
  • Ako je dijete imalo infekciju mokraćnog sustava
  • Ako imamo članove obitelji koji se liječe radi bolesti bubrega i kamenaca
  • Ako ima članova obitelji koji su u djetinjstvu i kasnije imali česte uro infekcije
  • Ako se dijete žali na tegobe s mokrenjem
  • Ako vaše dijete ima nevoljni bijeg mokraće danju
  • Ako vaše dijete nije suho noću a ima šest godina

Što je ultrazvuk bubrega?

Ultrazvuk koristi zvučne valove, a ne rendgenske zrake za stvaranje slike organa koji se pregledava. Te se slike nazivaju skenovima. Ultrazvuk bubrega je skeniranje mokraćnog sustava (mokraćnog mjehur, uretre, uretera i bubrega).

Ultrazvuk je vrlo koristan za gledanje mekih dijelova tijela kao što su bubrezi i mjehur. Ovi mekani dijelovi se ne prikazuju dobro na rendgenu. Vašoj bebici i djetetu s ultrazvukom bubrega možemo provjeriti jesu li njihovi bubrezi normalnog oblika, veličine i položaja. Dali ima kakvih znakova zastoja oticanja urina, promjena u izgledu bubrežnog tkiva. Kako izgleda pun mokraćni mjehur i debljina mokraćnog mjehura. Dali ima nekih znakova radi kojih vaše dijete treba detaljnije laboratorijske i neke druge pretrage.

Ima li nuspojava ultrazvuka bubrega?

Nema štetnih učinaka ultrazvuka.

Kako se dijete osjeća tijekom ultrazvuka bubrega?

Ovo je jednostavna i bezbolna slikovna pretraga, baš kao i ultrazvuk koji žene redovito rade tijekom trudnoće. Uvjerite svoje dijete da neće boljeti. Ponekad se djeca preplaše ležećeg položaja i blago zamračenog prostora tijekom pretrage. Ponesite im neku omiljenu plišanu igračku. Na mobitelu pripremite pjesmicu ili crtić koji će umiriti vaše dijete. Duda za bebe (ako sišu) može biti vrlo umirujuća.

Kako da što više dobijem od pretrage i pregleda?

Ultrazvuk daje najbolje slike kada je mjehur pun. Pokušajte djetetu dati što više tekućine oko 30 minuta prije ultrazvuka. Ponesite svu prethodnu medicinsku dokumentaciju i nalaz urina i urinokulutre ako je prethodno negdje učinjen.

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu