Loading...

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu

Kako izgleda pretraga CT low dose pluća?

Pretraga je bezbolna, pruža malu dozu zračenja (samim time je sigurna kao metoda za probir i praćenje). Traje manje od 1 minute (10-15 sekundi) a preporučena je u osoba u dobi između 50 i 75 godina koji su aktivni pušači ili su prestali pušiti unutar 15 godina prije probira uz pušački staž od minimalno 30 godina.

Niskodoznim CT-om dobiva se detaljan uvid i u drugu moguću pridruženu intratorakalnu patologiju poput: emfizema pluća, plućne fibroze te kalcificirajućih promjena na koronarnim krvnim žilama i aorti (aterosklerotske bolesti srca koja može dovesti od srčanog udaha) …

Low dose-CT u “screeningu karcinoma pluća“

Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti, prvenstveno iz razloga što se bolest otkiva u simptomatskoj fazi kada je gotovo uvijek proširena (izrazito lokalno uznapredovala ili metastatka). U Republici Hrvatskog godišnje se otkrije oko 3000 novih slučajeva bolesnika s karcinomom pluća. Nažalost gotovo identičan broj osoba godišnje umire zbog karcinoma pluća. Treći je vodeći uzork smrti u oba spola nakon akutnog infarkta miokarda (srčanog udara) i cerebrovaskularnog inzulta (moždanog udara).
Vodeći razlog nastanka karcinoma pluća je aktivno pušenje. Iako se rak pluća može javiti i u osoba koje nikada nisu aktivno pušile (pa čak niti bili pasivni pušači), statistički gledano 9 do 10 slučajeva karcinoma pluća javlja se u pušača.
Nacionalni preventivni program za probir i rano otkrivanje raka pluća, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske sukladno smjernicama svjetskih i hrvatskih stručnih društava (NCCN,ATS,HTD…) preporučuje godišnji probir (screening) karcinoma pluća nisko-doznim (“Low dose”) CT-om pluća u osoba s značajno povišenim rizikom za razvoj karcinoma pluća.

Cilj preventivnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća niskodoznim CT-om je detekcija bolesti u ranoj fazi (prije razvoja metastatske bolesti) kada je moguće potpuno izlječenje.

https://poliklinika-aviva.hr/hr/savjeti/karcinom-pluca-i-niskodozni-ct-pluca-low-dose/

Je li potrebna liječnička indikacija?

Ukoliko se želite naručiti na niskodozni (low dose) CT pluća za to morate imati preporuku liječnika. Može se raditi i o preporuci liječnika obiteljske medicine.

Ukoliko ne možete dobiti preporuku liječnika iz bilo kojeg razloga, možete se naručiti kod nas na Indikacijski pregled za low dose CT pluća.