Kolonoskopija*

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pretrage u gastroentrologiji koja omogućuje vizualni pregled cijelog debelog crijeva i dijela tankog crijeva.

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pretrage u gastroentrologiji koja omogućuje vizualni pregled cijelog debelog crijeva i dijela tankog crijeva. Ova procedura pregleda je sigurna i efikasna jer pomoću kamere na vrhu aparata pokazuje vrlo jasnu sliku sluznice crijeva. U komparaciji s ostalim metodama ova pretraga je posebno korisna u otklanjanjima lezija, a posebno adenoma. Glavna prednost je što se tijekom zahvata može izvesti terapijska intervencija uklanjanja tvorbi i biopsija istih za potrebe patohistološkog nalaza, terapijsko zaustavljanje krvarenja iz lezija sluznice.

U Poliklinici Aviva možete obaviti i kolonskopiju uz anesteziju. Više informacija: Kolonoskopija sa anestezijom

Kada je potrebno obaviti pregled?

Bolesti debelog crijeva i rektuma najbolje se dijagnosticiraju kolonoskopijom i fleksibilnom rektosigmoidoskopijom (djelomična kolonoskopija). Dijagnostička djelomična ili kompletna kolonoskopija radi se kod:

 • pojave krvi iz anusa
 • pozitivne stolice na okultno krvarenje
 • nerazjašnjenog manjka željeza u krvi -nerazjašnjenog kroničnog proljeva
 • kod osoba mlađih od 50 godina sa simptomima koji opravdavaju pretragu
 • kod starijih od 50 godina koji imaju promjenu crijevnog pražnjenja u trajanju više od par mjeseci
 • preventivno kod starijih od 50 godina (screening kolonoskopija)
 • kod sumnjivog nalaza Rtg. pretrage debelog crijeva
 • kod dugogodišnjeg od ranije poznatog ulceroznog kolitisa
 • kao kontrola kod pacijenata koji su liječeni od kolorektalnih polipa ili karcinoma

kolonoskopija

 

Kako izgleda pretraga?

Kolonoskopija se izvodi sa pacijentom koji leži u lijevom bočnom položaju sa lagano skupljenim nogama u koljenima, odnosno tijekom pretrage ovisno o potrebi može se mijenjati u ležeći na leđima ili u desni bočni ležeći položaj. Prema nekim novijim studijama desni bočni položaj kao početni treba odabrati kod žena pogotovo ako su imale neki operativni zahvat u stomaku. Mijenjanje položaja pacijenta tijekom pretrage se poduzima radi što lakše i bezbolnije pasaže aparata kroz crijevo.

 

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

Dan prije pregleda treba ukinuti terapiju Warfarinom, Aspirinom, nesteroidnim anti upalnim lijekovima i nadoknadu željezom.

Inzulin ne bi trebalo uzimati tijekom posta dan prije pretrage.

Kroz isti period izbjegavati crveno obojenu hranu ili pića.

Pacijent bi trebao piti samo prozirne napitke dan i noć prije pretrage bez čvrste hrane.

 • Prvi dan: lagani doručak, lagani ručak, večera-tekuća-kašasta (molimo ne jesti hranu koja napuhuje, te ne jesti crvena mesa)
 • Drugi dan: lagani doručak (tekuće, kašasto kao jogurt), za ručak popiti golu juhu, od 13-14 h popiti 50 g gorke soli u ½ l vode (kada se popije gorka sol smije se piti samo tekućina: čaj, voda, bistri sokovi – ne gazirani).
 • Treći dan: dan pretrage – u ½ l vode otopiti 50 g gorke soli. Početi piti tekućinu u 6 sati ujutro i popiti u roku od 1 sata. Kada završite pripremu ako imate potrebu možete do pretrage piti vodu i čaj.

U ljekarni kupiti 2×50 g gorke soli.

Za sve informacije nazovite: 01/4693 167 – Sestra Jadranka

KOLONOSKOPIJA POPODNE – pripreme za popodnevnu kolonoskopiju

Darko Ilijaš
dr.med., spec.interne medicine, gastroenterolog
Darko Ilijaš
dr. sc. Darko Horvat
dr. med.specijalist internist gastroenterolog, hepatolog
dr. sc. Darko Horvat
Dan prije pregleda treba ukinuti terapiju Warfarinom, Aspirinom, nesteroidnim anti upalnim lijekovima i nadoknadu željezom. Inzulin ne bi trebalo uzimati tijekom posta dan prije pretrage. Kroz isti period izbjegavati crveno obojenu hranu ili pića. Pacijent bi trebao piti samo prozirne napitke dan i noć prije pretrage bez čvrste hrane.
 • Prvi dan: lagani doručak, lagani ručak, večera-tekuća-kašasta (molimo ne jesti hranu koja napuhuje, te ne jesti crvena mesa)
 • Drugi dan: lagani doručak (tekuće, kašasto kao jogurt), ručak popiti golu juhu, od 13-14 h popiti 50 g gorke soli u ½ l vode (kada se popije gorka sol smije se piti samo tekućina: čaj, voda, bistri sokovi – ne gazirani).
 • Treći dan: dan pretrage – u ½ l vode otopiti 50 g gorke soli. Početi piti tekućinu u 6h ujutro i popiti u roku od 1h. Kada završite pripremu ako imate potrebu možete do pretrage piti vodu i čaj.
U ljekarni kupiti 2x50 g gorke soli. Za sve informacije nazovite: 01/4693 167 – Sestra Jadranka
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!