Ortopedska operacija – početak, a ne kraj

Ortopedija je grana medicine koja se bavi liječenjem deformiteta i bolesti sustava za kretanje. U njega spadaju kosti, zglobovi i mišići. Osnovni mehanizam liječenja je operacija.

Konzervativno liječenje, odnosno fizikalna terapija i rehabilitacija pod nadzorom su srodnih grana fizijatrije, fizioterapije i kineziologije. “Operacija je za pacijenta stresan događaj i većina ljudi doživljava ju iznimno negativno”. Postoji više razloga za to, prije svega strah od mogućih komplikacija operacije te preoperativne anestezije.

Preoperativna anestezija velik broj pacijenata brine više nego sama operacija. Razgovor s anesteziologom i korištenje regionalne anestezije kod koje je samo dio tijela anesteziran uvijek riješe nedoumice.” Negativna reakcija i sugestija okoline također je česti uzrok straha. Dobronamjerni savjetnici se tako prisjete “nekog svog poznatog” kome se operacija zakomplicirala. Pri tome zaboravljaju da je svaki pacijent jedinstven i treba mu pristupati individualno. Usporedbe različitih pacijenata u pravilu nisu objektivne i ne odgovaraju realnim činjenicama.

Ortopedska kirurgija zahvaljujući modernim tehnologijama, novim materijalima i načinima izrade različitih vijaka, pločica i proteza danas uspješno liječi ozljede i bolesti za koje nekad nije bilo rješenja. Važnost kretanja, rane rehabilitacije i uštede vremena provedenog u liječenju i oporavku danas su apsolutni prioriteti. Jedna od najčešće izvođenih ortopedskih operacija danas je ugradnja totalne endoproteze kuka i koljena radi artroze ; to je stanje u kojem propada zglobna hrskavica, a očituje se bolovima i smanjenim opsegom kretnji. U našoj bolnici sama operacija ugradnje endoproteze traje oko sat vremena, a pacijent već prvi dan nakon operacije ustaje i uz pomoć fizioterapeuta hoda uz pomoć dvije štake.

Moderna rehabilitacija nastoji uspostaviti normalan hod što prije pa tako većina naših pacijenata mjesec dana nakon operacije hoda uredno i bez pomoći štaka. Druga velika skupina operacija su artroskopije koljena, ramena i gležnja . To su zahvati kod kojih se posebnom kamerom ulazi u zglob kroz mali rez kože. Potom se na monitoru pregleda zglob i vrši operacija na ozlijeđenom dijelu (hrskavica, meniskus, ligament). Najčešće se izvode artroskopije koljena radi ozljede meniskusa ili rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta. Za vrijeme tih operacija pacijenti imaju priliku biti budni i zajedno s kirurgom pratiti tijek operacije na monitoru. Artroskopija koljena spada u dnevnu kirurgiju, što znači da pacijent dođe u bolnicu dva sata prije operacije, a nekoliko sati nakon operacije ide kući. Kirurgija gležnja i stopala u posljednjih je nekoliko godina ostvarila velik napredak. Tu prije svega spada liječenje deformiteta prednjeg dijela stopala – hallux valgus, kod kojeg se palac krivi i uzrokuje bolove prilikom hoda. Nove tehnike kirurškog ispravljanja kosti omogućuju potpuno ispravljanje deformiteta i hod u specijalnoj cipeli odmah nakon operacije.

Gledati operaciju kroz oči pacijenta apsolutni je prioritet i temelj našeg rada. Strpljiv razgovor, ugodna anestezija i iskrena želja za oporavkom naših pacijenata pretvaraju operaciju i rehabilitaciju u iskustvo kojeg se rado sjećaju.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE