Sindrom policističnih jajnika – PCOS

Imam li policistične jajnike? Hoću li ću moći ostvariti roditeljstvo? – vrlo su česta pitanja u ginekološkoj ambulanti s kojima se svakodnevno susrećemo.

Što je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika čest je poremećaj žena reproduktivne dobi. Prema Europskim kriterijima čak 15-22% žena ima PCOS. Najveća incidencija je u adolescentica (oko 25%). Iznimno je važna pravovremena dijagnoza sindroma policističnih jajnika jer je ustanovljeno da žene sa PCOS-om imaju veći rizik nastanka debljine, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa II, hipertenzije, ukratko metaboličkog sindroma. Točan uzrok  PCOS- a je nepoznat. Vjerojatno se radi međusobnom utjecaju faktora okoliša i gena.

Za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika potrebna je prisutnost barem dva od tri navedena parametra: 
 1. poremećaj menstruacijskog ciklusa sa posljedičnim poremećajem ovulacije
 2. klinički i/ili biokemijski znaci hiperandrogenizma
 3. policistični izgled jajnika dokazanim ultrazvukom
 • Poremećaj menstruacijskog ciklusa podrazumijeva produženi izostanak menstruacije (amenoreja) ili pojavu  rijetkih menstruacija (ciklusi dulji od 6 tjedana  tzv. oligomenoreja). Posljedica su rijetke ili izostale ovulacije.
 • Hiperandrogenizam ili povišena razina muških spolnih hormona se klinički se očituje u obliku hirzutizma, tj povećanog rasta terminalnih dlaka prema muškom načinu raspodjele u 60-80 % slučajeva. Rjeđe se manifestira pojavom akni (20-30%, uglavnom kod mladih žena) i alopecije tj. muškog tipa ćelavosti (5%, kod starijih žena). Hiperandorgenizam se potvrđuje laboratorijskim mjerenjima razine spolnih hormona (testosteron , protein koji veže spolne horrmone – SHBG i drugi).
 • Ultrazvukom se dijagnoza policističnih jajnika postavlja kada nađemo 12 ili više folikula promjera 2-9 mm i kada je volumen jajnika veći od 10ml. Za postavljanje dijagnoze dovoljan je takav nalaz i na samo  jednom jajniku.
Od ostalih kliničkih i biokemijskih manifestacija PCOS-a moramo izdvojiti debljinu kao česti pratilac PCOS-a  (30-70%) i to posebno centralni tip debljine. U takvih žena indeks tjelesne mase veći je od 27 kg/m2, a odnos struk/bokovi veći od 0.85.  U današnje vrijeme, zbog načina života i vrste prehrane vlada epidemija debljine, naročito u dječjoj i adolescentnoj dobi. Time se objašnjava porast učestalosti PCOS-a.
Inzulinska rezistencija tkđ. ima važnu ulogu u nastanku PCOS-a. Kod  pacijentica sa povišenom inzulinskom rezistencijom postoji otpornost na djelovanje inzulina  koja odgovara dijabetesu tipa II.

Posljedice i rizici PCOS-a

 1. veća učestalost zastoja u rastu intrauterino, a tijekom prve godine života brži prirast rasta.
 2. rizik za razvoj inzulinske rezistencije i šećerne bolesti tipa II
 3. prijevremena pubarha- pojava pubične dlakavosti prije 8.godine, prijevremena menarha- pojava prve menstruacije prije 10.godine
 4. tijekom adolescencije i u pubertetsko doba neredoviti menstruacijski ciklusi, akne. hirzutizam
 5. neplodnost, veća učestalost spontanih pobačaja, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije
 6. povećan rizik za kardiovaskularne bolesti
 7. karcinom endometrija zbog neoponiranog djelovanja estrogena

Liječenje sindroma policističnih jajnika – PCOS-a

Liječenjem i trajnim nadziranjem nastojimo umanjiti rizike i utjecati na brojne posljedice PCOS-a. Liječenje ovisi o dobi žene, simptomima i znakovima PCOS-a i reprodukcijskim željama.
 •  Zdrav život i dijeta
Prva mjera je smanjenje tjelesne težine kod pretilih žena. Gubitak tjelesne težine od samo 5% kod velikog borja pacijentica rezultira   porastom spontanih ovulacija i normalizacijom menstruacijskih ciklusa. Bilo koja hipokalorijska dijeta  (500kcal deficita /dan) pokazala se učinkovitom u smanjenju rizika i simptoma PCOS-a. Iako dodatak tjelesne aktivnosti dijeti neće ubrzati gubitak tjelesne težine, ipak se pokazalo da žene koje vježbaju lakše održavaju tjelesnu težinu.
 • Kozmetsko liječenje
Prvu crtu liječenja akni i hirzutizma žena sa PCOS-om čini oralna hormonska kontracepija s antiandrogenim gestagenom  (Yaz, Yasmin, Belara, Diane 35).
 • Regulacija menstruacijskog ciklusa
U tu svrhu se koristi niskodozažna oralna hormoska kontracepcija, gestageni u drugoj fazi ciklusa ili intrauterini uložak sa levonorgestrelom (Mirena).
 • Liječenje neplodnosti  kod bolesnica sa PCOS-om
Kod žena sa PCOS om jedan od glavnih razloga neplodnosti je izostanak ovulacije. Potrebno je isključiti druge razloge neplodnosti bračnog para analizom spermiograma, prohodnosti jajovoda,..
U prvoj crti liječenja anovulacija stoji gubitak tjelesne težine. S obzirom na poznate reprodukcijske rizike vezane uz pretjeranu tjelesnu težinu ne preporučuje se započinjanje indukcije ovulacije prije nego žena dosegne ITM 30kg/m2.
Lijekovi za indukciju ovulacije daju se prema posebnim protokolima. Takve su  pacijentice stalno pod nadzorom u visokospecijaliziranim ustanovama . Postoji i kirurška metoda poticanja ovulacija, tkz.  ovarijski drilling.
 • In vitro fertilizacija (IVF)
Ne smatra se liječenjem izvora za pacijentice sa PCOS-om zbog visokog rizika za hiperstimulaciju , ozbiljnu komplikaciju IVF-a,  koja se sa visokom učestalošću javlja upravo kod žena sa PCOS-om. IVF se  preporuča se tek na kraju kad se iscrpe ostali postupci indukcije ovulacije, ili ako postoji druga indikacija za ovaj postupak.

Sindrom policističnih jajnika je ozbiljna bolest sa dugoročnim posljedicama. Unapređujućipostojeće smjernice u cilju uniformnog postavljanja dijagnoze, adekvatnog liječenja i kontinuiranog praćenja omogućit ćemo smanjenje rizika, simptoma, a time i poboljšanje kvalitete života pacijentica sa PCOS-om.

Ukoliko želite dobiti više informacija o sindromu policističnih jajnika kontaktirajte naše liječnike na Odjelu Ginekologije.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE